Mange ideer er i spil til at fejre jubilæet for byen Hirtshals’ start i løbet af 2019

HIRTSHALS: Jubilæumsåret for byen Hirtshals skydes i gang den 5. januar 2019, og det sker med fuld skrue i og ved Sømandskirken.

Her synliggøres den grafiske linje for jubilæet, der er planlagt en indvielse af Sømandskirkens nye have og starten går på en, hvor nummererede betonklodser på hver 100 kg placeres på særlige steder.

I slutningen af februar afvikles en isskulptur festival på Den Grønne Plads.

Der er mange andre ideer i luften for fejringen byjubilæet i 2019 og nogle af dem blev torsdag aften præsenteret for cirka 100 interesserede på et borgermøde på Hotel Hirtshals.

Det er Hjørring Kommunes ambition, at byjubilæet vil vække opmærksomhed i hele landet, men med et samlet budget på 400.000 kroner, skal der tænkes i kreative baner.

Jubilæumskoordinator, Dorte Reinholdt opfordrer da også alle gode kræfter i Hirtshals til at byde ind med mulige arrangementer.

Byjubilæet fejres også i forbindelse med de eksisterende store events i byen - Naturmødet, Fiskefestivalen og Musik under Trappen.

Som Dorte Reinholdt udtrykker det:

- Vi lægger et lag ekstra flødeskum på de eksisterende arrangementer.

Det meningen, at der hele året skal være aktiviteter i forbindelse med jubilæet, men ellers ventes festlighederne at kulminere med en folkefest 15. juni. Her arbejdes der på, at byen får royalt besøg - fra både det danske men også det norske kongehus.

- Det kunne være fantastisk med et slags royalt topmøde i Hirtshals, hvor der jo er stolthed over, at havnebyen både er porten til Norden og til resten af Europa, siger Dorte Reinholdt

Der er nu officielle invitationer på vej til kongehusene, og ifølge Dorte Reinholdt er det norske kongehus meget positive, hvis også det danske kongehus bliver repræsenteret.

Ved folkefesten bliver også indvielse af forandringerne færdiggørelsen af Monument og Trappen, der forbinder byen og havnen.

Kunstnerne Dorte Dahlin og Mogens Møller, der også står bag det eksisterende værk, arbejder intenst på projektet, der er blevet mulig i kraft af en anonym privat donation på to millioner kroner.

Dorte Dahlin fortalte på borgermødet om arbejdet, der blandt andet betyder, at temaet med by, hav og strandkant bliver endnu tydeligere. Trappen skal ses som bølger, der slår ind over land, og nu bliver skrænten på begge sider af trappen omdannet til en grønsværklit med tilhørende bevoksning. Ovenfor trappen øges pladsen og tilgængeligheden og ”Berlinermuren” bliver fjernet.

- Vi værner om de historiske elementer omkring trappen, men med grønsværklitten, der bliver tydelig fra byen, får vi skabt en fantastisk ny overgang, siger Dorte Dahlin

Logoet for byjubilæet blev også afsløret på borgermødet. Grafisk designer Rikke Nygaard har efter dialog med borgere i Hirtshals taget udgangspunkt i Hirtshals Fyr. Resultatet gav mumlen i krogene på borgermødet. Logoet kan måske give associationer til et andet berømt fyr i kommunen, som er på vej i havet.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...