Pressefotograf Bente Poder fylder 50 år onsdag - hun har i 31 år haft fokus på nordjyderne

HJØRRING: Pressefotograf Bente Poder har haft nordjyderne i fokus gennem næsten 31 år. Først som fotograf ved Vendsyssel Tidende, hvor hun er udlært, og senere hos NORDJYSKE Medier. Og hun stortrives bag kameraet.

- Jeg har verdens bedste job, lyder konklusionen fra den gæve vendelbo,der fylder 50 år på onsdag.

- Jeg er ude, hvor tingene sker, og jeg møder mange forskellige mennesker. Jeg har aldrig to ens arbejdsdage. Der venter altid nye steder og nye mennesker.

- Og de fleste mennesker er da heldigvis nogenlunde glade for, at man møder op, tilføjer Bente med et glimt i øjet.

Bente har fulgt med nordjyderne til både hverdage, fester og på op- og nedture. Høj som lav, børn som oldinge har hun indfanget med sit kamera. Altid med indlevelse, engagement og en lun bemærkning.

Stadig en hobby

Bente - der voksede op med efternavnet Skjoldager i Bjergby - fik et kamera i konfirmationsgave, og hurtigt blev jagten på det gode motiv en af hendes store fritidsinteresser.

- Man kunne vælger mellem motorlærer og fotolærer i ungdomsskolen, og så valgte jeg foto, husker hun.

Pressefotograf på Vendsyssel Tidende, Finn Folsted, underviste de unge.

- Finn var rigtig sød til at tage mig med i praktik på avisen, og jeg tænkte: ”Det er da helt vildt fedt”.

- Det er mange år siden, og det er stadig min hobby at fotografere. Tænk sig, at man kan sige det. Jeg glæder mig stadig til at møde på arbejde.

Katastrofe blev ilddåb

Efter det første fagskoleforløb i Aarhus, måtte den unge fotospirer vente på en ledige elevplads på Vendsyssel Tidende, og hun udnyttede tiden til at arbejde som portrætfotograf hos Strandhave Foto i Frederikshavn.

1. august 1989 blev hun ansat som elev på Vendsyssel Tidende.

Bente Poder havde kun været elev få måneder, da hun skulle billeddække katastrofen, hvor et stort norsk selskab omkom på vej til Hamburg, da deres fly styrtede i havet ud for Hirtshals.

Da ulykken var sket, fik Bente besked på at møde op på havnen i Hirtshals tidligt næste morgen. Vendsyssel Tidende og en norsk tv-station havde som de eneste fået tilladelse til at komme om bord på et norsk eftersøgningsskib - og Bente husker stadig, hvordan en erfaren kollega fra en stor landsdækkende avis vrissede over at blive efterladt på kajen.

Opgaven blev en ilddåb for den unge fotograf.

- Den opgave der står skarp i erindringen lige nu, er flytningen af Rubjerg Knude Fyr - det var sjovt at være med til at dække. Det var så speciel en oplevelse, tilføjer hun.

Hjælpsom som få

Bente Poder er gennem årene blevet et kendt ansigter i landsdelene. Hun har lagt kilometervis af asfalt- og grusveje bag sig på jobbet, taget tusindvis af billeder og mødt endnu flere mennesker på sin vej.

Og ude på opgave giver hun sig gerne tid til en snak med kilderne. Ikke alene mestrer hun at skab ro og tillid til de folk, hun har i kameraets søger - hun har også en oprigtig interesse for de mennesker, hun møder på sin vej.

Fagligheden er høj, hun er hjælpsom som få og Bente Poder spreder godt humør blandt både kilder og kollegaer.

Bente Poder har holdt sig fagligt skarp og fokuseret gennem alle år. Hun begyndte sin karrier i en tid med mørkekammerarbejde og film i kameraet.

- Da jeg startede kunne man være heldig at få et farvebillede på forsiden, men det skulle planlægges i rigtig god tid. Siden kom der flere og flere farvebillede i aviserne. Herefter begyndte vi at scanne billeder ind, inden vi gik over til digitale kamera.

Bente Poder kastede sig også uden tøven og med stort engagement ud i tv-produktion.

En sort diamant

Bente bor sammen med sin mand Erik i Hjørring, og hun lægger ikke skjul på, at opmærksomheden i fritiden er rettet på den sorte labrador Mille, der nu er 11 år.

- Det er mors sorte diamant, smiler hun.

Mille og Bente går ture hver eneste dag, og Mille bliver helst ikke ladt alene, hvis en lang arbejdsdag venter.

- Så er hun da i dagpleje hos bedstemor og bedstefar, smiler Bente med henvisning til sine forældre i Bjergby.

Tre morgener om ugen sveder hun igennem i VendiaFitness sammen med sin forhenværende kollega og gode ven, journalist Jane Bünemann.

Og så nyder Bente også gerne godt af byens mange tilbud med koncert- og teateroplevelser. En god fodboldkamp siger hun heller ikke nej til, og hendes fortid som Fortuna-pige fornægte sig ikke.

- Det glæder mig, når det går dem godt - og det gør det heldigvis tit.

Den runde fødselsdag fejrer Bente Poder hjemme med en fridag, og senere venter en fest for familie og venner.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...