HJØRRING: Den er efterhånden blevet en ældre herre, den originale Hartmann-spegepølse. Udviklet af gode råvarer tilbage i 1931 af Hjørring-slagteren Hartmann Petersen, men stadig lige så smags- og kraftfuld i dag som dengang, og nu er den igen til at få fat på - og efter den originale opskrift.

I Den Gamle Købmandsbutik på Vendsyssel Historiske Museum har man nu fået den smagfulde Hartmann-spegepølse på hylderne i to varianter - én med, og én uden hele peberkorn. Pølsen, der er på godt 600 gram, går både til det daglige smørrebrød og det klassiske julebord.

Opskriften er præcis den samme som i 1931, og er blevet doneret til Vendsyssel Historiske Museum af slagter Hartmann Petersens barnebarn, Hans Jørgen Hartmann. I dag kan man kun købe denne lokalklassiske spegepølse to steder - på Vendsyssel Historiske Museum, og hos slagteren i SuperBrugsen i Sindal, som står for at producere den.

I gamle dage, før vi fik køleskab, blev spegepølsen hængt på krog i spisekammeret. Her kunne den så opbevares i helt op til seks måneder. Pølsen ville med tiden begynde at blive hvid, hvilket var saltet der arbejdede sig ud, men den var stadig spiselig, om end noget mere tør i det.

Slagter Hartmann åbnede sin butik i Hjørring i 1913, og butikken forblev i familiens eje i tre generationer, hvorefter den blev solgt til Slagter Bay i 2004.

Senere rykkede Slagter Bay ud på Bispensgade, hvor forretningen dog for nylig kom under konkursbehandling.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...