For første gang kan unge nordjyder fra 2020 blive humanistisk konfirmeret her i landsdelen

UGGERBY: Når 12-årige Amanda Ahm Krag fra Uggerby skal konfirmeres i 2020 kommer det til at ske uden religion. Hun tror nemlig ikke på Gud og har derfor valgt en ikke-religiøs humanistisk konfirmation.

Dermed bliver hun én af de allerførste unge, der bliver humanistisk konfirmeret her i landsdelen. Hidtil har unge nordjyder måttet rejse ud af landsdelen for at blive humanistisk konfirmeret, men fra næste år kan det altså ske på hjemmebane.

Bag konfirmationen står foreningen Humanistisk Samfund, som siden 2011 har tilbudt humanistisk konfirmation i Danmark. Siden da er antallet af humanistiske konfirmander steget og steget - og alle steder er der ventelister til dette års konfirmation.

- Nærmeste tilbud om humanistisk konfirmation har hidtil været i Aarhus, men vi modtager forespørgsler og ønsker om konfirmation i vores landsdel, så vi er slet ikke i tvivl om, at der også i Nordjylland er grundlag for humanistisk konfirmation, siger Jørn Rosborg, formand for den nordjyske afdeling af Humanistisk Samfund.

Den humanistiske konfirmation består af to weekendkurser med undervisning i emner som fx etik, tolerance, livssyn, menneskerettigheder, seksualitet og rusmidler. Konfirmationen afsluttes med en højtidelig ceremoni, som for første gang i Nordjylland vil finde sted 2. maj 2020 i Aalborg Kongres & Kultur Center.

Tilmeldingen til den humanistiske konfirmation 2020 starter 1. juni; for medlemmer af Humanistisk Samfund allerede 1. april.

For Amanda Ahm Krag er den humanistiske konfirmation et mere ærligt valg, end det ville være at lade sig konfirmere i kirken.

- For mig er det helt enkelt: Jeg tror ikke på Gud, men at videnskaben fortæller os, hvordan verden fungerer. Derfor ville jeg ikke vælge en kirkelig konfirmation og bagefter tænke på, at hele ceremonien for mig var en løgn. Derfor er det et mere ærligt valg for mig at blive humanistisk konfirmeret, fortæller Amanda.

Hun kunne også have valgt blot at gå direkte på festen. Men den såkaldte ”nonfirmation” mangler den højtidelige markering af at sige farvel til barndommen, synes hun.

- I min søgen efter hvad der passer for mig, fandt jeg frem til den humanistiske konfirmation. Den bygger på den holdning, jeg selv har, at vi selv skal finde en mening med vores liv og at alle mennesker har de samme rettigheder, siger Amanda.

14-årige Lise Thirslund fra Nøvling ved Aalborg blev humanistisk konfirmeret i 2018. For hende var fællesskabet vigtigt. At være sammen med andre unge for at modtage undervisning og diskutere emner som fx etik, moral og tolerance gav hende både fællesskab og personligt udbytte, synes hun.

- Det var meget hyggeligt og spændende at møde nye mennesker. Og samtidig lære noget. Jeg har fået meget ud af undervisningen og snakken om fx etik og tolerance. Man bliver lidt stærkere som menneske af det, siger Lise.

- Jeg kunne godt - ligesom min bror - have valgt nonfirmation. Men jeg ville hellere have fællesskabet med hytteture, diskussioner om det at være menneske og en højtidelig ceremoni.

Med den humanistiske konfirmation får unge mulighed for en højtidelig markering af overgangen fra barn til ung – uden at blande Gud ind i det.

- Også mennesker uden religion har behov for at markere de store begivenheder i livet. Og netop overgangen fra barn til ung er sådan en stor begivenhed, siger Jørn Rosborg, formand for Humanistisk Samfund Aalborg.

- Den humanistiske konfirmation er helt uden religiøst indhold. Vi giver unge mulighed for at vælge en konfirmation, der bygger på ikke-religiøse, humanistiske værdier som fx, at livet leves her og nu, at vi alle har ansvar for os selv, hinanden og vore omgivelser og må handle derefter.

Inspirationen kommer fra Norge, hvor omkring 13.000 unge hvert år bliver humanistisk konfirmeret hos Human-Etisk Forbund, der er søsterorganisation til Humanistisk Samfund.

Ved første danske humanistiske konfirmation i 2011 blev 12 konfirmeret hos Humanistisk Samfund, men siden er mange flere kommet til. I år bliver således 260 unge humanistisk konfirmeret ved arrangementer i København, Aarhus, Odense, Ringsted og på Bornholm. Nordjylland kommer altså i 2020 med som sidste landsdel.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...