AVVs fokus på genbrug, upcycling og socialt ansvar har sikret affaldsselskabet en nominering fra Dansk Affaldsforening

HJØRRING: Cykelværksted. Gamle mursten. Tekstil- og polstringsværksted. Kludeværksted. Et hårde hvidevareværksted. Dét er ikke noget, man normalt forbinder med et affaldsselskab. Og netop derfor er Affaldsselskabet Vendsyssel Vest (AVV I/S) nomineret til en verdensmålspris.

AVV arbejder i det daglige med flere af FNs 17 verdensmål. Arbejdet tjener til særlig god inspiration for andre selskaber i Danmark. Det mener Dansk Affaldsforening, der netop har offentliggjort nomineringen til deres verdensmålspris. Prisen uddeles til selskaber eller kommuner, der arbejder mod opfyldelse af et eller flere af FNs Verdensmål.

- Vi kan se, at jordens ressourcer er pressede. Og derfor vil vi gerne bidrage at handle og gøre noget. Det er først når verdensmålene kommer ud og leve, at de får reel effekt. Netop derfor tror jeg, at Dansk Affaldsforening finder vores arbejde mod opfyldelse af et eller flere af FNs Verdensmål så vigtigt, at vi er nomineret til prisen, siger Steen Madsen, direktør i AVV i en pressemeddelelse.

Steen Madsen peger på, at AVV har igangsat en række aktiviteter, der udnytter værdierne i affaldet. Det handler om at skabe nye produkter gennem genbrug- og upcycling. Samtidig skaber AVV social-økonomiske arbejdspladser. Det hele gør de under navnet ”Godt gjort”, der forener de tre elementer af bæredygtighed; det miljømæssige, det sociale og det økonomiske.

- For AVV handler bæredygtighed om at tage et socialt ansvar og bidrage til at løfte lokale udfordringer med affald, ressourcespild, arbejdsløshed, ulighed og integration, siger Steen Madsen.

Godt gjort med AVV

Med Godt gjort samler AVV en række nyere forretningsaktiviteter, der udnytter værdierne i affaldet til skabelse af nye produkter gennem genbrug- og upcyclingsaktiviteter og som samtidig skaber socialøkonomiske arbejdspladser. Her kan borgere på kanten af arbejdsmarkedet være med til at istandsætte, re-designe og skabe produkter, der ellers ville være endt som affald, så det i stedet bliver til nye værdier.

Ved at bringe de menneskelige ressourcer sammen med de materielle, kan der tilrettelægges opkvalificeringsforløb for borgere, som af den ene eller anden grund ikke er klar til at varetage et almindeligt job.

Godt gjort indeholder mere konkret et cykelværksted, et tekstil- og polstringsværksted, et kludeværksted, et hårde hvidevareværksted og Gamle Mursten Nord. I cykelværkstedet bliver der istandsat mere end 2000 cykler årligt. I tekstil- og polstringsværkstedet afrigges læder af gamle sofaer, og genbrugslæderet sælges, og der sys tasker, puder og hynder mm.

I kludeværkstedet skæres værkstedsklude ud af gamle tekstiler, der er for dårlige til direkte genbrug.

Hårde hvidevareværkstedet har i 2018 istandsat og solgt 122 hvidevarer med

reklamationsret i egen genbrugsbutik til i gennemsnit 1000 kr. pr. stk. Så vidt vides, er det det første projekt af sin art, som er lykkedes med det i Danmark. Gamle Mursten Nord blev ligeledes indviet i 2018, og her renses brugte mursten fra borgere og fra selektiv nedrivning af bygninger i området.

Siden Godt gjorts begyndelse har der i alt været 62 borgere tilknyttet i forskellige praktikforløb. 15 af disse har efterfølgende fået fast arbejde, og andre har på anden vis fået afklaring på deres situation, fx blevet visiteret til flexjob, revalidering eller andet tilbud.

De nominerede

- Renosyd (Skanderborg og Odder kommuner)

- AVV og ’Godt Gjort’ (Hjørring og Brønderslev kommuner)

- Odense Renovation

Vinderen kåres på Dansk Affaldsforenings Årsmøde 9. maj 2019.

AVV I/S er et fælleskommunalt affaldsselskab ejet af Hjørring og Brønderslev kommuner og arbejder som en selvstændig enhed med egen administration og økonomi.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...