BørneTelefonen står ikke stille i juledagene, hvor de frivillige rådgivere lægger ører til tunge tanker og svære spørgsmål. Sidste år var selvmordstanker på top tre over årsagerne til henvendelserne

NORDJYLLAND: En 18-årig pige ringer og fortæller, at hendes mor hader hende. De skændtes i går, og i dag har pigen grædt hele dagen. De har ikke talt sammen siden, men i aften skal de holde jul sammen. Pigen føler ikke, at hun er god nok, og hun overvejer, om nogen ville savne hende, hvis hun forsvandt.

Sådan lød en af de knap 1000 henvendelser, BørneTelefonen modtog sidste jul i dagene mellem 23. og 31. december. For julen er ikke lige sjov for alle børn, og den 18-årige pige var ikke alene om at sætte spørgsmålstegn ved, om nogen ville savne hende, hvis hun ikke var her mere.

89 gange kontaktede børn i julen 2018 BørneTelefonen med tanker om selvmord. Det svarer til cirka 10 samtaler hver eneste dag. Det er flere, end når man ser på årets øvrige dage, hvor BørneTelefonen modtager cirka 8 henvendelser om selvmord dagligt.

- Med julen følger alle mulige forhåbninger om, at alt det, der måske bekymrer en i hverdagen, for en stund kan sættes til side til fordel for nærvær og hygge. Derfor rammer det ekstra hårdt, hvis de store forventninger ikke indfries, og julen ikke ligner den, man håbede på, eller den som klassekammeraterne fortæller om, siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.

Splittede familier

For de fleste er julen en anledning til at være sammen med dem, man har nærmest. Derfor gør det ondt, når dødsfald splitter familien ad. Det er noget, man kan mærke på BørneTelefonen, hvor børn henvender sig med sorg over nære relationer, de har mistet.

- Min bedstefar døde sidste år lige efter jul. Jeg elskede ham overalt på jorden, og det var hans tur til at holde jul i år. Det hele er ligesom ødelagt, og jeg flipper ud når jeg hører en julesang, fortæller en 14-årig dreng for eksempel.

Derudover viser tal fra BørneTelefonen, at julen er sæson for forældreskænderier.

Ligesom sorg over dødsfald blusser op i julen, henvender børn sig også mere med spørgsmål relateret til deres forældres skilsmisse og den nye familiekonstellation, der skal stå sin prøve juleaften.

- Vores erfaringer fra de seneste år viser, at det er helt afgørende, at der – også i helligdagene – findes et sted, hvor børn kan henvende sig, når problemer og spørgsmål bliver for store til, at man kan løse dem selv, siger Rasmus Kjeldahl.

Hver dag hele julen – også juleaften – kan børn kontakte BørneTelefonen. På helligdagene og i weekenden sidder de frivillige rådgivere klar mellem kl. 11-02. I hverdagen mellem kl. 09-02.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...