6. juni er det 75 år siden, at de allierede invaderede det tyskbesatte Europa i Normandiet

HIRTSHALS: 6. juni er det 75 år siden, at de allierede invaderede det tyskbesatte Europa i Normandiet. Med invasionen lykkedes det at trænge ind i den tyske fæstning Europa, der ellers skulle være godt beskyttet af Atlantvolden - en lang kæde af betonbunkere fra Nordkap til den spanske grænse.

Jubilæet markeres af Vendsyssel Historiske Museum med guidede ture i en række bunkeranlæg. Den første finder sted i Skibsbylejren allerede den 5. juni kl. 19, hvor resterne af den tyske pejlestation besøges. I datiden var pejlestationen et meget moderne anlæg, som kunne give tyskerne et fingerpeg om, hvor invasionen kunne finde sted. På grund af et begrænset antal pladser, er tilmelding nødvendig.

På selve invasionsdagen 6. juni vil der også være to rundvisninger. Den første finder sted kl. 16 på 10. batteri - i dag Bunkermuseet i Hirtshals, hvor mødestedet er på parkeringspladsen til højre for fyret. Det andet finder sted på Marinestøttepunkt Tversted kl. 19, hvor mødestedet er Polarkiosken ved Tannishus.

Bunkerne langs Vendsyssels kyster ligger praktisk talt i midten af Atlantvolden og er af samme type som dem, der blev angrebet af de allierede i Normandiet. Man kan derfor med rette spørge sig, hvad der ville være sket, hvis invasionen i stedet havde fundet sted i Nordjylland. Helt usandsynligt havde en invasion i Danmark ikke været; ikke mindst i lyset af nærheden til storbyen Hamburg og andre vigtige tyske havne.

Deltagelse i turene koster 50 kr. pr. deltager

De guidede ture arrangeres i forbindelse med den internationale European Bunker Day i samarbejde med Museum Thy og Nordjyllands Kystmuseum, hvor der også vil være guidede ture i Hanstholm og Bangsbo samme dag.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...