Det gjorde vinder-bjesken til gengæld ikke

HIRTSHALS: - Det smager af rævepis, sagde Karsten Birkebæk, der var dommer til kåringen af Årets Bjesk 2020, til én af de smagsprøver, der var med i opløbet. Og da de øvrige dommere, Torben Stæhr, Susanne Fibiger, Ejvind Jensen og Mark Vallentin, stort set var enige, blev det ikke dén bjesk, der blev udvalgt. Det blev derimod den lokale jazzklub ”Hvad no do”, der rendte med sejren for deres bidrag med en bjesk lavet på malurt og porse og afrundet med lyng. Den faldt i dommernes smag, og det var et enigt dommerpanel, der kårede den til Årets Bjesk 2020, tæt forfulgt af de forsvarende mestre De Friske Amatørkokke fra Sindal, der vandt titlen Årets Bjesk 2018 og 2019.

Det er Hirtshals Museum, der er initiativtager til kåringen af Årets Bjesk, der altid finder sted til Fiskefestivalen. I år deltog foruden ”Hva no do” og De Friste Amatørkokke fra Sindal også B & B by the Sea og Herregårdenes Bjesklaug.

Kåringen fandt sted i lørdags i teltet ”Skibet” på Den Grønne Plads. Museumsinspektør Christian Støve fra Hirtshals Museum og naturvejleder Jakob Kofoed fra Vendsyssel Historiske Museum var værter. Christian Støve fortalte om konkurrencen og om hjemmesygeplejersken Signe Hansen, der blev grebet af egnens barske natur og begyndte at eksperimentere med at tilsætte planter og urter til akvavit, og dermed var den berømte Hirtshals Bjesk skabt. Jakob Kofoed fortalte om de planter og urter, der egner sig til fremstilling af bjesk.

Undervejs i kåringen fortalte dommerne om deres syn på de enkelte blindsmagsprøver, der blev serveret fra de fire deltagende hold. Efter en grundig votering fandt dommerpanelet frem til Årets Bjesk, der bliver frigivet i forbindelse med kåringen af Årets Sild i april på Nordsøen Oceanarium.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...