De unge skal jage, skaffe ly, lave ild og lære at overleve i naturen. Horne Efterskole opretter en ny linje for unge, der har lyst til at lære at klare sig selv. Sådan for alvor.

HIRTSHALS: En ting er at skulle undvære far og mor. På Horne Efterskole skal eleverne på den nye linje også undvære deres dyne, smart phone og hele internettet. HorneSurvival vil lære ungerne at overleve i naturen, finde ro i sig selv og klare sig (næsten) alene i vildmarken.

Goddag tændstål og kompas. Farvel snapchat, telefon og bip-bip. HorneSurvival skræller alt det overflødige af hverdagen og sender eleverne ud i det fri.

- Eleverne skal ud og finde sig selv i naturen, prøve sig selv lidt af, siger Nikolaj Hummelmose, der er lærer på Horne Efterskole og skal undervise eleverne på den nye linje efter sommerferien.

De skal lære at opbygge en lejr, skaffe mad i naturen, lave bål til forskellige formål, fange fisk, flå dyr og sove under åben himmel i december. Alt sammen uden wifi og Google at spørge til råds undervejs

- Eleverne bliver revet væk fra deres telefoner, deres smarte ure og alt det andet, der kan kobles på wifi. I stedet skal de bare være mennesker. De skal sidde og snakke sammen og lære sig selv og hinanden at kende ved et bål en mørk aften, fordi der ikke er andet at give sig til, siger Nikolaj Hummelmose.

- Stilheden omkring et bål kan være utroligt givende.

På Horne Efterskole oplever hele lærer-teamet, at eleverne faktisk længes efter ro og tid til bare at være. På et stormøde for nylig foreslog de unge selv, at telefonerne skal blive på værelserne hele dagen og ikke bare i undervisningen. Og at den daglige stilletid forlænges fra en time til halvanden.

- Hvis vi konstant skal være i social kontakt med hele verden over telefonen, er det meget svært at få kastet ordentligt anker i sig selv, siger Mogens Jensen, der er forstander på skolen.

- Ude i naturen får du en anden oplevelse af nærvær og har kun det ene liv at forholde dig til. Det er vigtigt i en alder, hvor man både åndeligt og intellektuelt er i gang med at udforske og udfordre sig selv.

På horneSurvival vil eleverne blive udfordret, lover Nikolaj Hummelmose. Ikke kun på deres praktiske færdigheder, når de er sultne og kolde og selv skal sørge for at skaffe mad, ly og ild.

Udelivet handler også om at træffe de rigtige beslutninger, tage initiativ, passe på hinanden og arbejde sammen - også i pressede situationer, når de skal bygge lejr i minus fem grader.

Konceptet har været testet på dette års elever på Horne Efterskole, som var helt med på ideen.

- Selvom det ikke lyder super tiltalende at ligge og hundefryse og være sulten, så er det alligevel noget, der trækker i mange af os, siger Nikolaj Hummelmose og fortæller, at årets højdepunkt formentlig bliver en uge et sted i Nordnorge, Finland eller Skotland. Og at eleverne på et tidspunkt kommer til at dyste mod hinanden i små hold om, hvem der kan klare sig længst alene i vildmarken med mindst muligt.

- Vi skal helt klart ud og afprøve nogle grænser, rykke eleverne en smule - og kernen i det hele er selvfølgelig at have det sjovt.

FAKTA

Begynder eller pro? Kom, som du er

- På horneSurvival skal vi nok lære dig alt det, du får brug for at kunne i naturen. Og udnytte det, du allerede kan. Vi kommer for eksempel til at:

- Bygge et rigtigt bål og bål til forskellige formål

- Lave mad over bål og i jordovn

- Opbygge en lejr

- Kende forskel på need to have og nice to have (kunsten at pakke sin rygsæk)

- Finde ly og bygge shelter med mindst muligt grej

- Fiske, jage, samle - og hitte ud af, hvad man stiller op med naturens helt rå råvarer

- Snitte figurer som tidsfordriv

- Bruge kort og kompas og navigere efter naturen

- Tage lederskab, lære at samarbejde, træffe beslutninger, tage initiativ

- Lære førstehjælp og passe på andre

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...