TVERSTED: I forbindelse med uddannelsen til sygeplejerske og pædagog havde seks studerende fra Professionshøjskolen UCN i Hjørring forleden lavet en event på Ældrecenter Mariebo i Tversted, hvor de gennem sang og musik genkaldte minder fra en svunden tid. Det gav de studerende mulighed for samtaler med de ældre om deres livshistorier og fortællinger fra den hverdag, de kendte fra tidligere tider.

Der var omkring 30 samlet i fællesstuen, da afdelingsleder Ane Møller bød velkommen til de studerende og til ”Sidsel fra Kvissel” samt harmonikaspiller Gertrud Bjerg fra Støvring. Sidsel sang og Gertrud akkompagnerede på harmonika, og sammen fik de minderne til at vælte frem hos de ældre. Der blev spillet og sunget sange fra tiden mellem 1930 og 1960. Sidsel kom med et kort oplæg til hver sang, hvor hun fortalte lidt om den tidsperiode sangene var fra og om de sangere og skuespillere, der havde sunget sangene som eksempelvis ”Glemmer du” med Liva Weel.

- Formålet med eventen er ved hjælp af musikken at skabe minder, som giver mulighed for at udveksle livshistorier og fortællinger som basis for udvikling af fælles relationer. Den gode relation er nemlig livsforlængende og skaber bedre livskvalitet for de fleste mennesker. Det har også betydning for den mentale sundhed, fortæller Sofie Rømer Sproegel på vegne af gruppen.

Efterhånden som Sidsel og Gertrud sang sig igennem de forskellige tidsperioder væltede minderne frem hos de ældre. For nogen var minderne så kraftige, at tårerne fik frit løb. Hos andre strålede øjnene af genkendelsens glæde og flere sang og nynnede med på de kendte sange.

Foruden sang fortalte ”Sidsel fra Kvissel” også anekdoter, der fik de ældre til at grine og sammen med Gertrud Bjergs livsbekræftende harmonikamusik skabte de en let, sjov, hyggelig og hjemlig stemning. Efter et stykke tid med fællessang, gode historier og musik, bød Hotel Tannishus på frokost med en sildemad og varm fiskefilet.

- Det er et dejligt projekt, som de studerende har gang i. Det betyder meget for vores beboere, at der er aktiviteter, som de kan relatere sig til fra den tid, hvor de var mere mobile. Vi har her på ældrecentret 31 boende i deres egne lejligheder. Da Mariebo blev renoveret i 1996 og siden løbende er blevet moderniseret og vedligeholdt, er ældrecentret moderne og meget eftertragtet. Og vores motto er: At vi skal være her for det enkelte menneske, og møde det med værdighed og på deres præmisser, siger Ane Møller.

Der er dog noget som Ældrecenter Mariebo virkelig mangler. Det er en ny bus, så beboerne kan komme ud og nyde naturen og måske se de steder, hvor de og deres familie engang har boet. Derfor har Mariebo’s Venner startet en indsamling med det formål at købe en udflugtsbus.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...