Strømmen fra de private vindmøller kan sælges direkte til virksomheder - og der er forventning om at nye virksomheder vil etablere sig i Hirtshals

HIRTSHALS: Fire store vindmøller på østhavnen i Hirtshals blev indviet fredag eftermiddag og med til festen var repræsentanter fra Hirtshals Havnefond, Hirtshals Havn, borgerne i Hirtshals og officielle gæster.

De fire vindmøller på Hirtshals Havn er de første vindmøller i Danmark, som opstilles uden statsstøtte. Det betyder, at strømmen fra møllerne kan sælges direkte til virksomhederne..

Hirtshals Havnefond ejer og driver møllerne. Årligt kan hver vindmølle producere 17,5 mio. kWh, hvilket svarer til, at de fire vindmøller samlet kan producere elektricitet til 14.250 husstandes forbrug.

- Det her kan blive en lige så stor forandring for Hirtshals Havn, som da vi fik færgefarten til Norge, lød det fra formanden for Hirtshals Havn, Anker Laden-Andersen.

Der er en forventning om, at møllerne vil sikre nye virksomheder og arbejdspladser i Hirtshals. Og tre af møllerne er reserveret af virksomheder, der lige nu overvejer at etablere sig.

Jens Peter Lunden, formand for Hirtshals Havnefond siger til NORDJYSKE Medier:

- Ved at købe andele sikrer virksomhederne sig billig strøm direkte fra møllerne, samtidig med at de får en grønnere profil, som er meget vigtigt i dag.

Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) roste på vegne af regeringen, initiativet og den lokale opbakning bag projektet: - Jeg tror, at det vil vise vejen frem, sagde Rasmus Prehn.

Borgmester Arne Boelt (S) forventer, at adgangen til grøn strøm vil tiltrække virksomheder, som ikke nødvendigvis er relaterede til havnens aktiviteter.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...