MS Bergensfjord ligger ved kaj i Hirtshals - rederiet er klar til at sætte i gang trafikken mellem Hirtshals og Langesund med kort varsel

HIRTSHALS: - Signalerne fra myndighederne siger ikke meget om grænseåbningen, men vi arbejder for, at færgerne er de første, som bør åbne, siger koncernchef Rickard Ternblom fra Fjord Line.

- Vi glæder os over, at smittetrykket er lavt i både Danmark og Norge og at antallet af smittede og syge daler. Vi er ikke eksperter, men det ser ud til at være en lille forskel mellem landene. Det er for tiden næppe en stor forskel på om man rejser til Århus eller Porsgrunn, siger han.

Danske myndigheder skriver på sin informationsside på politi.dk at de er i dialog med nabolandene og skal tage stilling til den midlertidige grænsekontrol og indrejseregler senest 1. juni.

- Det er ikke sådan at grænserne er lukkede. MS Stavangerfjord sejler en til to daglige rundturer mellem Hirtshals og Kristiansand og til Stavanger to ganger om ugen. Dette er efterspurgte afgange og bildækket er stort set fyldt op med godstrafik. Der er også lidt passagertrafik, men man må have en gyldig grund for at komme ind i Norge eller Danmark, siger Ternblom.

Det er oftest danskere som skal til Danmark og nordmænd som skal til Norge, men det er også de som skal gennem Danmark og videre i Europa.

- Da møder man et Europa som i gamle dage med grænsekontrol, siger Ternblom.

Det først og fremmest kravet om ti dagers karantæne ind til Norge som sætter begrænsninger for nordmændene.

Holdes driftsklar

For tiden ligger MS Oslofjord i Sandefjord og Fjord Cat i Frederikshavn. Både disse og MS Bergensfjord, som ligger i Hirtshals, ligger «varmt op». Det vil sige at de holdes driftsklare for hurtigt at kunne sættes ind i trafik.

Mens der normalt er en besætning på omkring 70, er der for tiden kun ti som bemander skibet. De udfører løbende vedligehold som at sørge for at der rengøres flere hundre toiletter og at maskinerne er klar til brug.

- Som på andre skibe gror det også under vand på færger og det vandet bliver varmere. Vi bruger en robot som børster og spuler og bruker i tillæg dykker der hvor roboten ikke kan udføre jobbet, siger Ternblom.

Vi modtager bookinger

Fjord Line modtager godt med bookinger for sommeren og efteråret.

- Det er tydelig at mange har tro på at trafikken snart er i gang igen. Vi modtager også bookinger for maj, og alle som bestiller får fleksbilletter som kan flyttes til en senere dato, hvis vi ikke er i gang, siger Ternblom.

Selv om Fjord Line har MS Stavangerfjord i drift har rederiet mistet de fleste indtægter.

- Udgifterne er det vanskeligt at ændre på, men med statens kontantstøtte, ejernes bidrag og udgiftsreducering får vi over 700 millioner i positiv kontantstrøm i 2020, siger Ternblom.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...