2000 mødre og fædre i Hjørring Kommune har deltaget i kurserne

HJØRRING: Der var lagkage med fløde og flag på bordene, da sundhedsplejersker og jordemødre forleden bød velkommen til forældrekursus for kommende førstegangsforældre. Det var nemlig kursus nummer 100, der blev taget hul på.

”En god start - sammen” er navnet på de populære kurser, der hidtil har været med til at forberede cirka 2000 mødre og fædre i Hjørring Kommune til deres nye rolle som forældre.

Kurserne gennemføres i et tæt samarbejde mellem jordmødre og sundhedsplejen.

Mikkel Thomsen og Louise Nielsen var blandt deltagerne på kurset. De venter barn midt i december, og håber på at få gode input, inspiration og måske nogle nye venner under vejs.

- Vi har hørt meget godt om kurset fra nogle venner. Blandt andet, at det var rigtig godt for faren at snakke med andre kommende fædre, sagde Louise og indrømmede, at hun nok havde været varmest fortaler for at deltage.

Parrets jordemoder var med til at opmuntre dem til at melde sig til.

- Vi er enige om at tage imod de tilbud, vi får. Så må vi vælge fra, hvis vi synes, det bliver for meget.

Kurset afrundes, når børnene er cirka ti måneder gamle.

Tæt samarbejde

De første kurser blev afviklet i 2010 med penge fra en fireårig satspulje fra Sundhedsstyrelsen.

- På det tidspunkt havde man fået øjnene op for værdien af, at have et tilbud for alle forældre - inklusiv far. At får trukket faderen lidt mere ind i omsorgsrollen, fortæller Lene Skjelbo, der er ledende sundhedsplejerske i Hjørring Kommune.

I dag bliver kurset afviklet i et tæt samarbejde mellem jordemødrene og sundhedsplejen i Hjørring Kommune, og såvel kommune som region finansierer kurserne.

- Dannelsen af barnet starter i graviditeten, og derfor var det oplagt at skabe det tætte samarbejde med jordemødrene. Det er rigtig godt, tilføjer Lene Skjelbo.

I kursusrækken deltager en stribe fagpersoner, der kommer med nyttige og brugbare input til de kommende forældre.

Vilje, evne og styrke

Udviklingskoordinator Liselotte Bredal Jensen holdt inden kursusstart nummer 100 en festtale.

Hun fremhævede ledende jordemoder Helle Høy Simonsen og Lene Skjelbo som nøglepersoner, der har været med til at gøre forældrekurserne til en succes.

- De har vilje, evne og styrke til at samarbejde og skabe nyt. Vi arbejder alle godt sammen, og vi har en gruppe af rigtig dygtige instruktører, tilføjede hun.

- Det gode ved konceptet er, at det er for både mødre og fædre, tilføjede Liselotte Bredal Jensen.

- I må som kommende fædre ikke undervurdere jeres evner og indflydelse i rolle som far og som omsorgsperson for jeres kommende børn. I er en enorm vigtig faktor i forældreskabet.

- Hold sammen vær nysgerrige og vær der for hinanden, opfordrede Liselotte Bredal Jensen, inden jordemoder Mariann Hansen og sundhedsplejerske Ulla Selsing tog hul på selve kurset.

Nye netværk

Erfaringerne fra kurserne viser, at de kommende forældre ofte skaber nye netværk under vejs. De samles i Facebookgrupper og mødes privat - også når kurset er slut.

- Vi samler her både mor og far i grupper, så de kan udveksle viden og værdier. De får mulighed for at diskutere, hvad de forventer i forhold til graviditet, fødsel og den tidlige spædbarnsperiode. Der skal være tid til at snakke om, hvordan de ønsker at være som forældre og kærester, og hvordan de kan forblive det, de ønsker, forklarer Liselotte Bredal Jensen.

- De får mulighed for at sætte ord på, hvad der skal til, for at deres barn udvikler sig til en lille sund person - på kurset kan de udveksle tanker og erfaringer.

- Her kan man afprøve tanker og ideer og spille dem op imod hinanden.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...