Lørdag 4. maj deltog mere end 100 borgere fra Hjørring i Hjemmeværnets og Sct. Hans Kirkes mindehøjtidelighed for de faldne frihedskæmpere fra Hjørring og omegn

HJØRRING: Mindestene på Hjørring Kirkegård stod smukt i aftensolen, da Hjemmeværnskompagni Hjørring med støtte af Hjemmeværnskompagni Sindal-Hirtshals og Politihjemmeværnskompagni Vendsyssel stillede en fanevagt samt personel til at lægge en krans og otte buketter.

Per R. Sørensen fra Hjemmeværnskompagni bød de mange borgere velkommen til dette traditionsrige arrangement, der har været afviklet i mere end 40 år. Per R. Sørensen sagde: ”Det er dejligt at se, at så mange kommer for at mindes dem, der gav det ultimative i kampen mod det ond – livet. Der vil blive lagt en krans ved den store mindesten og en buket ved hver sten for de otte modstandsfolk, der satte livet til under anden Verdenskrig”

Johnny Scholdager fra Hjemmeværnets Musikkorps Nordjylland spillede ”The Last Post”.

Sognepræst Hanne Nøhr Krüger bød de fremmødte til mindegudstjeneste i Sct. Hans Kirke. Her stod Hjemmeværnets Musikkorps Nordjylland klar til at spille Præludium samt til ”Altid frejdig”.

Hanne Nøhr Krüger begyndte sin prædiken med at sige – for 74 år siden var der ingen der på dette tidspunkt vidste, at Frihedsbudskabet vil blive bragt en time senere. Vores levende lys illustrerer de bål, der blev tændt i gaderne af mørklægningsgardinerne som udtryk for den glæde befolkningen følte efter fem mørke år.

Hanne Nøhr Krüger var også inde på brevene fra de 112 modstandsfolk, der blev henrettet af tyskerne i perioden 1943-1945. ”Brevene var skrevet til deres familier. Ingen af de 112 modstandsfolk havde fortrudt deres indsats, det de var mest kede af, var den sorg som de trak deres familie ned i”.

De mange kirkegængere forlod kirken til musikken ” High Cathedral” spillet af Hjemmeværnets Musikkorps Nordjylland.

Efterfølgende var der kaffebord i Hjørring Sognegård. Et fast tema er alsang. Sidste år bad Sognepræst Hanne Nøhr Krüger gæsterne om at sende ønsker frem på de sange, der blev sunget til alsangsstævnerne under krigen. Aage K. Riber havde sendt to forslag ind. Den først var ”Det haver så nyligen regnet”. Aage K. Riber fortalte, at det var de svenske oprørers kampsang mod Danmark i 1430’erne. 400 år senere blev mange sange skandinaviseret og da Carl Nielsen satte musik til sangen i 1920 blev den en elsket dansk sang, der blev sunget meget under krigen.

Sognepræst Hanne Nøhr Krüger sluttede af med at fortælle, at arrangementet til næste år allerede var på tegnebrættet.

- Markeringen af, at det er 75 år siden, at Danmark blev frit er planlagt til alsangsstævner i hele Danmark. Så vi skal nok samles i Svanelunden, hvor der blev sunget alsang under krigen. Der vil kunne læses mere om det i aviserne til næste år.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...