Tag stilling, lyder opfordringen fra Ældrerådets formand Kirsten Holst - af hensyn til de efterladte

KOMMUNEN: Vi skal alle dø. Men de færreste har som Kirsten Holst planlagt sin egen begravelse. Hun har taget stilling til valg af salmer, valgt kjolen og sengetøjet, som skal følge hende på den sidste rejse - og taget stilling til, hvordan hun skal begraves.

Kirstens pårørende ved, hvor mappen ”Min sidste vilje” med alle ønskerne står. For Kirsten Holst snakker frit om både livet og livets afslutning.

I pakken med sengelinned har hun lagt en lille seddel med ordene: Husk at stryge sengelinnedet.

- Jeg vil simpelthen ikke ligge i noget, der er krøllet, smiler hun.

Døden er en selvfølge

Kirsten er 69 år, og da hun var 36 år, begyndte hun at overveje, hvad der skulle ske, den dag hun gik bort.

- Vi havde fået en dødfødt pige, og jeg kom til at tænke over livet. Livet er ikke en selvfølge. Jeg har altid bestemt over mig selv og har vidst, hvad jeg ville. Jeg kan godt lide, at tingene er tilrettelagt, og derfor var det vigtigt for mig, at begravelsen også bliver, som jeg gerne vil have den.

- Livet er et under og døden er en selvfølge. Og du skal tage stilling, mens du er rask - det er ikke sikkert du kan, hvis du bliver syg.

- Jeg har skrevet ned, hvordan jeg skal begraves, hvem der skal bære og hvad for noget tøj jeg skal have på. Det kan ændre sig, men lige nu skal jeg have kjolen på, som jeg fik syet til min søns bryllup. Og sengetøjet er også klar - jeg har også skrevet salmer op, salmer som hørte til i mit hjem. Blomsterne skal være som i min brudebuket, og der skal være mindehøjtidelighed efter begravelsen.

Min sidste rejse

Da Kirstens mor døde, var der også en mappe med moderens ønsker.

- Jeg havde bedt hende skrive sine ønsker op - jeg stod alene med det, for min søster døde som 56-årig af kræft.

På nettet er der både ”Min sidste rejse” og ”Min sidste vilje”, som man kan følge, når man skriver sine ønsker ned.

- Allerede inden vi fik børn, sagde jeg til Poul, mine svigerforældre og min søster, at hvis jeg nogensinde bliver sådan, at jeg er til mere besvær end en glæde, så skal du sætte mig på plejehjem. Det kan jeg ikke sige, når eller hvis jeg bliver syg.

Tag stilling

- For mig er det en selvfølge at tilrettelægge mit liv - det har jeg også altid gjort i mit arbejde med mange medarbejdere, siger Kirsten Holst, der gik på pension efter mange år som leder af Køkkenområdet i Hjørring Kommune.

- Jeg organiserer mit liv - også den sidste dag, siger Kirsten Holst.

- Da børnene var fem og syv år, lavede vi også et børnetestamente, hvor vi havde taget stilling til, hvor børnene skulle være, hvis vi ikke var her mere.

Kirsten Holst holder foredrag som formand for Ældrerådet. Og her opfordrer hun folk til at tage stilling til livets afslutning og tiden inden.

- Ministeriet har afsat penge til en værdig død, og det er helt i min ånd, siger Kirsten Holst.

- Forberedelse hjælper pårørende og efterladte. Døden er en naturlig del af livet, som vi bør tale om og forholde os til. Vi skal sørge for, at de efterladte kan leve videre på et ordentligt minde.

Nej tak til ukrudt

- Jeg har rettet mine ønsker to gange i mit liv. Og måske ændrer jeg mit ønske om en kistebegravelse til urne. Jeg kan mærke, det ønske ændrer sig, efterhånden som jeg bliver ældre. Det overvejer jeg lige nu. Jeg skal ikke have et stort gravsted. Jeg skal begraves i plænen på kirkegården - mine børn skal ikke have noget at vedligeholde. Og jeg vil ikke have ukrudt over mit gravsted, smiler hun.

I hendes mappe med Min sidste vilje, står der blandt andet, hvem der skal underrettes efter døden? Hvem der skal være kontaktperson til skifteretten, og kontakter og link til forsikringsselskaber, fagforening, pensionsselskab og oversigt over diverse abonnementer. Og i mappen er alle nødvendige papirer inklusiv dåbsattest også samlet.

- Men vi mangler at få lavet en pårørende fuldmagt - en fremtidsfuldmagt - og et livstestamente. Det sikrer for eksempel, at børnene kan tage stilling til, om mor skal på plejehjem, og at de kan få adgang til vores digitale oplysninger og post.

Kirsten Holst har også nedskrevet ønsker til plejehjemmet. Hjørring Kommune har lagt hæftet ”Mine ønsker, vaner og livshistorie” på nettet, og her kan borgerne hente inspiration. Blandt andet har Kirsten Holst skrevet, at hun vil have et glas rødvin klokken 17 hver fredag.

Vigtigt at sikre hinanden

- Det er desuden vigtigt at få hinanden sikret, mens tid er. Min mand og jeg har samme konto. Hvis min mand falder væk, bliver kontoen lukket. Vi har fået overført penge til hver sin konto med separat dankort.

- Der er mange ting at tænke på. Og folk skal prøve at få styr på det, lyder opfordringen fra Kirsten.

Efter snakken om livet og døden understreger Kirsten, at hun ikke har aktuelle planer om at forlade jordelivet.

- Jeg bliver 114 år, griner Kirsten med henviser til en test, hun netop har taget på nettet.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...