TORNBY: Den gamle Købmandsgård på Hovedvejen i Tornby er klædt på til jul - og til det årlige julemarked, der holdes i weekenden 1. og 2. december.

Her skaber frivillige ildsjæle liv, hygge og oplevelser for gårdens gæster i både butik, lade og smedje. Og ikke mindst frister de med både kaffe, kringle og æbleskiver i stedets hyggelige kaffestue.

15-16 kræmmere stiller stande op i stald og lade til julemarkedet, og som traditionen byder, starter salget af årets julebjesk denne dag. 120 har allerede skrevet sig op til en flaske af de gyldne dråber, der i år indeholder rønnebær, marehalm og paradisæbler.

Den originale Hartmann-spegepølse, der er fremstillet efter gammel opskrift, kan også købes til julemarkedet.

Lokalarkivet for Tornby-Vidstrup frister også med udstilling, og i år kan gæsterne også besøge laden, hvor norske bådbygger to gange om året gennem ti år har bygget en kopi af en gammel jolle, som Tage Mogensen for år tilbage forærede kommunen. Nu er den nye båd færdigbygget.

- Begge både står i laden. Gæsterne kan se det færdige resultat til julemarkedet. Den nye båd skal i 2019 sælges til fordel for købmandsgården, fortæller formand Lisbeth Ottosen.

Lokal perle

Den gamle Købmandsgård i Tornby er en lille lokalhistorisk perle, som hver år besøges af omkring 50.000 gæster - med sommeren som absolut højsæson.

Gæsterne indleder ofte deres besøg i købmandsbutikken, der er fyldt med lækre delikatesser, salte sild, friskmalet kaffe, bjesk, trælegetøj, glansbilleder, børster, barbersæbe, brugskunst og gammeldags slik.

Bagefter går de i kaffestuen og spiser en lækker bolle eller et stykke af den berømte hjemmebagte kringle - og i december æbleskiver.

Husets udstillinger fortæller historien om købmandsgården, lokalsamfundet og om skudehandelen med Norge. Og så er der mulighed for at gæste smedeværkstedet, hvor pensionerede svende arbejder ved essen.

Historisk køb

50-60 frivillige er i dag med til at sikrer liv i de gamle bygninger. Og aktiviteter på stedet er ikke en selvfølge.

For 25 år siden stod byens købmandsbutik - en tidligere skudehandel - nemlig overfor lukning. Eva og Poul Christensen havde drevet butikken siden 1941 uden at have ændret væsentligt i det oprindelige inventar fra 1860. Tornby Bjærgelaug havde forkøbsret på huset, og en gruppe handlekraftige lokale folk indledte en redningsplan. I første omgang lejede de købmandsbutikken i et halvt år.

- Men vi var syv, der hver måtte kautionere for 10.000 kroner i sparekasse, inden vi fik lov til at låne til at købe varer til butikken - vi skulle jo have noget på hylderne, husker 80-årige Kay Hougaard Pedersen, der var med i projektet fra dag et - og var formand for stedet i en årrække.

Siden lykkedes det initiativtagerne at rejse penge til at købe butiksbygningen.

Da resten af bygningerne kom til salg i 1997, var ønsket at rejse penge til et køb, så stedet kunne indrettes med arbejdede værksteder. Erhvervsmanden Peder Kolind, der havde sommerhus i området, sikrede købet med en pengegave på 250.000 kroner. Og han har efterfølgende doneret penge til den gamle købmandsgård over flere omgange.

- Han har virkelig betydet noget for stedet, siger Kaj Pedersen.

Godt samlingssted

Lisbeth Ottosen, hvis tiptipoldeforældre i øvrigt ejede gården for mange år siden, har siden foråret været formand for fonden ”Den selvejende institution Tornby gamle købmandsgård”.

Og hun konstaterer, at Den gamle Købmandsgård danner god ramme om den lokale historie - og at den samtidig er et meningsfyldt og godt samlingssted for folk, der har lyst til at være en del af et fællesskab om et fælles projekt.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...