KUNSTPROJEKT: Figurer fra Willumsen-billedet med badende børn skal stå som skulpturer ved herregårdens sø

HIRTSHALS/MYGDAL: Selv om foråret så småt er ved at melde sin ankomst, så er der dage, hvor termometeret kun viser et par grader eller tre - alligevel kan man i Vendsyssel se en gruppe børn, der uden en trevl på kroppen, løber begejstret mod det brusende hav med flagrende hår.

Børnenes muskler er mindst lige så spændte som deres forventninger - og de er afbilledet på en skitse på Herregården Odden, der huser en samling med skitser fra kunstneren J. F. Willumsen.

Udenfor går en skoleklasse fra Hirtshals og trasker rundt i den tørlagte voldgrav for at finde mos, pinde, visne bregner og dunhammer.

Og der en klar forbindelse mellem de vadende og de badende børn: 4. b er en af syv skoleklasser i Hjørring kommune, der har koblet sig på et projekt sammen med herregården og kunstneren Johnny Haugaard.

Naturens materialer skal nemlig indgå i fremstillingen af figurerne fra ”Badende børn”.

Til sidst skal figurerne have et lag dekorationsbeton, hvorefter de skal placeres i vandkanten ved en sø på herregårdens område.

Naturlig nøgenhed

Kunstner Johnny Haugaard, der bor i Herning, er selv vokset op i Mygdal og kender både området og herregården som sin egen bukselomme.

Hans projekt kredser om det indre barn - og er et forsøg på at hylde kreativiteten.

- Når du ikke dyrker barnet i dig selv - så dør sjælen. Det indre barn og kreativiteten hører sammen, og uden det, er vi tomme væsener, mener kunstneren.

Kunstprojektet indeholder også et element mere: Johnny Haugaard vil overtale syv ældre borgere, helst fra lokalområdet, til at smide tøjet og bade i herregårdens sø for rullende kamera - herefter vil han interviewe dem, og de optagelser kommer også til at indgå i den færdige udstilling.

- Jeg vil spørge dem, om de kan huske, hvornår de ikke længere var børn. Hvad skete der? Det kan også være, at nogle af dem kan fortælle, hvordan de holder gang i deres indre barn, siger Johnny Haugaard.

Så bor man i Mygdal-området og er 60+, så kan man jo allerede nu begynde at funderer over, om man vil sige ja eller nej til en eventuel forespørgsel om at smide kludene, hvis Johnny Haugaard banker på ...

Kunstneren håber, at en lille side-effekt ved projektet måske kan være, at man også får et mere naturligt forhold til nøgenhed - så naturligt som de badende børn i Adams-kostume på Willumsen-skitsen.

Kriller i maven

Lærer Julie Kragh Eriksen er glad for, at klassen har fået muligheden for at rive en almindelig skoledag ud af kalenderen.

- Det er fedt, at eleverne kan komme ud og opleve noget kulturelt et helt andet sted, siger hun.

- Det har virkelig været sjovt, men det kilder også lidt i maven; jeg er lidt nervøs over, at vi skal lave noget, som skal udstilles!, siger Amelia Mieczkowska, der elev i 4.b.

Alle eleverne skal også have besøg på deres skoler, hvor Johnny Haugaard hjælper med at lave små figurer af børnene fra billedet; også disse skulpturer skal udstilles.

Alle udstillingens elementer kan opleves på herregården henover sommeren.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...