Hirtshals-virksomheden genopfører sammen med Superwood en smuk og populær pergola midt i skulpturparken ved KunstCentret Silkeborg Bad

HIRTSHALS: For to måneder siden blev den gamle pergola revet ned for at undgå ulykker i skulpturparken ved KunstCentret Silkeborg Bad. Flere sektioner var efterhånden faldet sammen, og træværk og stolper generelt så rådnet, at det hele måtte fjernes.

Ideelt havde renovering eller genopbygning af pergolaen fundet sted allerede for nogle år siden, for den har længe set grim ud, men først nu er det blevet muligt at finde den rette finansiering og løsning. Totalprisen er ca. 0,7 mio. som delvis finansieres af de involverede virksomheder med sponsorater og en donation på 100.000 kr. fra L.C. Lauritzens Familiefond. Resten finansieres af KunstCentret Silkeborg Bad.

Tradition og fornyelse

Den nye pergola vil få nøjagtig den tilsvarende perfekte krumning i halvcirklen og have samme størrelse som den gamle. Visuelt vil den nye pergola altså have samme udtryk som den forrige, og dermed matche ambitionen om at bidrage ti det samlede parkanlæg med en særlig udstråling. Fornyelsen ligger i at den nye pergola bygges i det bæredygtige produkt Superwood, der fremstilles lige syd for Silkeborg.

Innovativt samarbejde

Produktet Superwood har gennemgået en proces med patenteret højtryksbehandling, hvorved det opnår samme egenskaber som traditionelt imprægneret træ. De to innovative virksomheder Superwood A/S i Hampen og træindustrivirksomheden Lilleheden i Hirtshals, samarbejder i dag tillige om at udvikle limtræ af Superwood-produktet, så dette også kan anvendes til bjælkekonstruktioner mm.

Når pergolaen genopføres, vil både limtræ og beklædningstræ af Superwood blive anvendt. Den nye pergola forbedres tillige med stolpesko og inddækning, så anlæggets levelængde optimeres. Selve byggearbejdet i Silkeborg bliver udført af tømrervirksomheden Fr. Madsen A/S.

- Det er en ære at få mulighed for at bidrage i dette smukke område i Silkeborg, og det giver os en ekstra motivation i udviklingen af nye limtræsprodukter, siger Christian Esbensen, administrerende direktør for Lilleheden og Ole Dalsgård Nielsen, direktør for Superwood A/S.

- Vi er meget glade for at det er lykkedes at få dette innovative samarbejde sat i gang, hvor flere virksomheder bidrager massivt for i samarbejde med os at genskabe denne smukke plet i skulpturparken.

At pergolaen med den valgte løsning også får et mere bæredygtigt perspektiv er kun godt, siger Iben From, direktør for KunstCentret Silkeborg Bad.

Historikken

Den hidtidige pergola blev tegnet i forbindelse med hele parkområdet renovering og anlæggelse i 1993-94 efter den selvejende institution KunstCentret Silkeborg Bad i 1992 fik ansvar for at udvikle området til internationalt kunstcenter. Pergolaen har siden været ramme om utallige arrangementer og udflugter for parkens brugere. Som den ligger placeret i en lavning midt i parkområdet, er her altid læ og – når solen er fremme – en dejlig solbeskinnet plet, hvor både små og store befinder sig godt. Den gamle pergola var opført i cedertræ. Selve konstruktionen tegner en perfekt halvcirkelform, hvorfor al træværk er svagt krummet ind i denne form.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...