I denne sommer besøges de danske turistattraktioner som aldrig før. Danskerne holder ferie hjemme i år, da det er vanskeligt at rejse til de populære feriesteder i udlandet.

Et af de steder, der normalt ikke er så besøgt, er Frøslevlejren ved Padborg, men nu har mange fået øje på denne historiske perle. I lejren er der fem forskellige museer og udstillinger. Blandt dem er FN-museet meget besøgt med omkring 2.000 ugentlige gæster.

FN-museet drives udelukkende af frivillige, der alle har været udsendt i international tjeneste, og museet modtager ingen offentlig støtte.

FN-museet er åbent hver dag fra den 1. april til den 31. oktober fra klokken 9 - 17, hvor frivillige kustoder fortæller om de mange internationale udsendelser Danmark har deltaget i og fortsat deltager i på vegne af FN, NATO og EU.

I sidste uge var det pastor emeritus Flemming Høgh fra Tversted, der var kustode på museet i Frøslevlejren. Han har været udsendt som feltpræst til FNs fredsbevarende mission på Cypern og som flyverpræst til Kirgisistan. Under udsendelserne havde Flemming Høgh orlov fra embedet som sognepræst i Bindslev, hvorfra han blev pensioneret med udgangen af september 2010. Flemming Høgh er nu aktiv som kustode ved FN-museet i Frøslev, og i den frivillige organisation Veteranstøtten fortæller han hjemvendte fra internationale operationer, hvad Veteranstøtten kan hjælpe med efter hjemkomst fra tjeneste i verdens brændpunkter.

Frøslevlejren er en af Europas bedst bevarede fangelejre. Lejren byder på en fantastisk historie, der spænder helt tilbage fra den tyske besættelse under 2. verdenskrig til i dag. Frøslevlejrens historie starter i 1944, hvor lejren blev oprettet med det formål at huse Det Tyske Sikkerhedspolitis fanger i det besatte Danmark. Lejren blev oprettet på dansk initiativ for at undgå, at flere danske statsborgere blev deporteret til de gruvækkende kz-lejre i Tyskland. I alt var cirka 12.000 danskere indespærret i Frøslevlejren fra august 1944 til maj 1945.

Umiddelbart efter Tysklands kapitulation den 5. maj 1945 skiftede lejren navn til Fårhuslejren. Her blev lejren først anvendt som interneringslejr og sidenhen som straffelejr for såkaldte landssvigere.

Den danske hær overtog lejren i november 1949, hvor den fik navnet Padborglejren. Lejren blev fra 1949 - 1968 anvendt som kaserne og fra 1968 - 1975 af Civilforsvaret.

I 1969 blev Frøslevlejrens Museum oprettet på initiativ af tidligere Frøslevfanger. Staten påtog sig via Nationalmuseet driften af museet.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...