HJØRRING: Når Nordjysk Pigekor bliver omtalt, følger ofte ord som ”professionelt”, ”traditionsrigt”, ”korsang på højt niveau”, ”internationale konkurrencer” og ”firestemmigt kor”.

Ord, der kan få alle piger med hang til korsang til at ryste en anelse i bukserne. I hvert fald hvis man tænker på at gå til optagelsesprøve i koret. Det kan man gøre to gange om året - næste gang er 14. februar på Hjørring Musiske Skole.

Men der er ingen grund til bekymring, og dét budskab vil Nordjysk Pigekor gerne have ud til sangglade piger, som kunne tænke sig at synge i kor sammen med andre.

- Man skal ikke være verdensmester i korsang, når man søger ind. Det bliver man efterhånden, siger korets sangcoach, Katrine Bach Skovmand.

Katrine Bach Skovmand er også dirigent for Nordjysk Pigekors juniorkor. Det er her, man starter med at synge, indtil man bliver bedre og bedre og senere rykker op som suppleant for til sidst at blive en del af Pigekoret.

- Når vi indbyder til optagelsesprøve, er det faktisk ikke så farligt, som man måske skulle tro. Man skal synge to sange. Den ene skal være ”Jeg ved en lærkerede”, og den anden vælger man selv. Man behøver ikke at have nogen som helst korerfaring, kunne noder eller have sunget i mange år. I koret lærer man efterhånden alt, hvad man skal kunne, siger Katrine Bach Skovmand.

Men at gå til optagelsesprøve kan godt virke skræmmende. Det kan nogle af de nuværende medlemmer af juniorkoret tale med om:

- Jeg var faktisk ret nervøs, men der var jo ikke grund til at være det, for det var slet ikke farligt, siger 12-årige Astrid Nielsen.

- Jeg kom ind og skulle synge en sang, jeg selv havde valgt - jeg valgte sangen Lyse Nætter, og derefter sang jeg ”Jeg ved en lærkerede”. Derefter skulle jeg synge nogle toner, som blev spillet, og det hel gik godt.

Sofie Brander på 13 havde forinden sunget lidt i skolekor, men det var ikke så seriøst som at synge i Nordjysk Pigekor.

- Jeg var også nervøs til optagelsesprøven, men da jeg kom derind, hjalp de mig rigtig meget, så jeg synes, det var en fin oplevelse, siger hun.

13-årige Freja Tidemann var også nervøs til prøven.

- Men hvis man laver nogle fejl, hjælper de én igennem, så man behøver faktisk ikke være så nervøs, siger hun.

Budskabet fra Katrine Bach Skovmand er da også, at man ikke skal undlade at melde sig til eller give op undervejs på grund af nervøsitet eller troen på, at man ikke kan.

- Vi kan sagtens høre igennem nervøsitet, og det er helt naturligt at blive nervøs, når man skal stille sig op og synge for andre. Men nerver er vi vant til at tackle med naturlighed og alle, som hjælper ved prøven ved, hvordan det er, så der er masser af opbakning og forståelse. Vi vil gerne tage os godt af de unge mennesker, og vil rigtig gerne have, at alle får en god oplevelse uanset udfaldet, siger hun.

Både Astrid Nielsen, Sofie Brander og Freja Tidemann følte sig efterfølgende taget godt imod af de større piger, og hver især har de fået en såkaldt ”kor-mor”.

- Ens kormor hjælper en rigtig meget. Det er en, man er sammen med, men hun hjælper også rent praktisk med at vise, hvor man er i teksten, fortæller hvilke toner, man skal ramme og hun hjælper en med at øve. Det er rigtig skønt, siger Freja Tidemann.

Pigerne fortæller, at de rent fagligt lærer en masse, eksempelvis at synge mere tydeligt, synge flerstemmigt og synge med mere kraft i stemmen. Men også, at det er enormt hyggeligt at gå til kor.

Det sociale betyder da også rigtig meget i koret.

- Glade sangere synger godt, så der er fuld fokus på trivsel og to årlige samsangs-arrangementer, hvor pigerne sover sammen i et døgn fuld af fis og ballade og musik, siger Katrine Bach Skovmand.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...