Der bliver talt med nordjysk dialekt i teaterforestillingen ”Polly og Stormen”, som bliver opført i et samarbejde mellem Teater Nordkraft og Teater Vendsyssel til efteråret. Instruktør Niels Erling har sendt skuespillerne til dialekt-coach for at lære at tale lokalsproget for at give publikum en oplevelse af, at karaktererne bliver så levende og troværdige som muligt.

- Polly og Stormen er en vigtig fortælling om en ung gymnasiepige, der vokser op i Hirtshals, går i gymnasiet i Hjørring og renser fisk på fabrikken i weekenden. Det er Lærke Schjærff Engelbrecht fra Teater Nordkraft, der spiller Polly, og Lærke er selv fra Bornholm. Derfor har vi sendt hende i skarp træning, så hun rammer den rigtige tone, som unge også taler i Hirtshals i dag, når vi har premiere i september, fortæller instruktør Niels Erling og fortsætter:

- For mig handler det om repræsentation. Dansk er et levende sprog i bevægelse med alle mulige farver og toner og selvfølgelig skal det unge publikum i Nordjylland også opleve sig selv og deres dialekt på scenen”.

Hvorvidt skuespillerne rammer nordjysk som talt i og omkring Vendsyssel, må publikum ifølge Niels Erling vente med at opleve, men det vigtigste er ifølge instruktøren, at skuespillerne gør deres bedste for at skabe en autentisk oplevelse.

Et af formålene med at tale dialekten er også at hylde det danske sprog og skabe en stolthed over, hvor man kommer fra, som også er en af stykkets centrale tematikker. Manuskriptet er tilmed blevet indlæst af en nordjyde, så skuespillerne får hjælp til deres arbejde af en af de bedste til at ramme det særegne ved dialekten.

- Vi glæder os til at opleve et teaterstykke, der udspiller sig i vores lokalområde omkring Hjørring, Hirtshals og Aalborg. Det lokale islæt i teaterets iscenesættelse af et hverdagsdrama som Polly og Stormen har fået en ny og vigtig betydning for vores kulturelle og identitetsmæssige selvforståelse. Vi lever i en global verden, hvor tingene af og til kan føles alt for langt væk fra den virkelighed, vi møder lige uden for hoveddøren. Her kan scenekunsten bruges til at formidle et stykke lokalhistorie, som vi tilmed kan spejle os i, siger teaterdirektør Lars Sennels fra Vendsyssel Teater.

Udover Lærke Schjærff Engelbrecht tæller skuespillerne Jela Natius Abildgaard, Alexander Clement og Jakob Hannibal fra Teater Nordkrafts faste ensemble, og de bliver suppleret af gæsteskuespillerne Trine Pallesen og Peder Holm Johansen. Polly og Stormen bliver opført på Teater Nordkraft i perioden 12. september til 8. oktober, hvorefter Vendsyssel Teater viser forestillingen fra 17. oktober til 29. oktober.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...