Nordsøen Oceanarium har fokus på det nuttede rovdyr

HIRTSHALS: Er sæler en fare eller fryd for naturen? Hele efterårsferien er der fokus på det nuttede rovdyr på Nordsøen Oceanarium

Sælbestanden i Danmark har nået sit højeste niveau i mange år, og det giver anledning til diskussioner blandt politikere, fiskere og den øvrige befolkning. For skal vi lade de nuttede pattedyr være i fred, eller skal vi regulere bestanden? - det har Nordsøen Oceanarium i Hirtshals fokus på i efterårsferien.

Hobetallet af sæler i danske farvande giver ofte anledning til smeltede hjerter hos danskere, som går ture langs vandet og får øje på de nuttede pattedyr. Det er nemlig de færreste, der kan stå for de store uskyldige øjne og den fine pels.

Alligevel er det ikke alle, der er lige begejstrede for dyret. Kystfiskere oplever nemlig omfattende skader på deres fiskegrej, ligesom sælerne også ynder at spise en forholdsvis stor del af fiskebestanden i nogle områder.

Men kan man overhovedet tale om, at sælerne ’stjæler’ fisk fra kystfiskerne? Og har de mon ret til at være i det farvand, de er skabt til at svømme i, selvom de forårsager omfattende ødelæggelser på dyrebart fiskegrej? Det sætter Nordsøen Oceanarium i Hirtshals fokus på i efterårsferien, hvor gæsterne blandt andet kan dykke ned i dilemmaerne og deltage i sælsomme aktiviteter for store og små.

- Tidligere har sælbestanden i Danmark været bragt helt i knæ på grund af jagt og sælpest, men det må siges at se anderledes ud i dag. Sygdomsudbrud har efterhånden været fraværende i en periode, og derfor ser vi netop, at bestanden er steget ganske markant, siger hun og fortsætter:

- Faktisk er antallet af spættede sæler i Danmark helt oppe på omkring 18.000 i dag, og dermed er der tale om en stigning på omkring 800 procent siden fredningen i 1976, hvilket må siges at være en del. Imens er gråsælerne også vendt tilbage til Danmark og tæller omkring 500, konstaterer hun.

At sælbestanden er steget markant er et faktum, men om det giver anledning til regulering eller ej, er der mange holdninger til. Nuancerne i den sag vil Kristina Ydesen og hendes kollegaer hos Nordsøen Oceanarium gerne sætte mere fokus på i efterårsferien, hvor store og små kan stifte bekendtskab med dilemmaerne og blive udfordret på deres egne holdninger:

- Hos Nordsøen Oceanarium er det vores fornemmeste opgave at formidle forskellige spændende temaer for vores gæster. Og det gør vi også i den her sammenhæng. Men vi hverken kan eller ønsker at fortælle folk, hvilke holdninger de skal have - i stedet vil vi gerne udfordre vores besøgende ved at belyse og nuancere emnet med ny viden og aktiviteter, der kan sætte det i et nyt perspektiv, fortæller Kristina Ydesen.

Besøgende på Nordsøen Oceanarium kan se frem til forskellige aktiviteter, som både oplyser og underholder. Foruden det store dilemma om sæler i naturen er der lavet en udstilling med forskellige produkter i sælskind. Derudover kan kreative hænder deltage i en tegnekonkurrence, ligesom det er muligt at opleve en sæl helt tæt på i 3D-format. Der er også fokus på anlæggets sælpassere og -trænere og deres arbejde med at fodre og passe sælerne.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...