Gammel tradition med rødder helt tilbage til år 1894

TORNBY: Det er en meget gammel tradition, at der er fastelavnsfest i det gamle Tornby Forsamlingshus fra 1894. En fest for hele byen og omegnen. Det var der selvfølgelig også i år. Voksne og udklædte børn kom helt fra hele oplandet for at slå katten af tønden og deltage i sanglegene.

- Der plejer at komme omkring 30 børn plus forældre og bedsteforældre til fastelavnsfesterne, men i de senere år er kommet færre og færre børn. Ja, så få, at vi tænker, at dette måske bliver den sidste fastelavnsfest her i Forsamlingshuset. Tiden er måske løbet fra denne tradition, for der er jo så mange andre tilbud til børnene her til fastelavn. Før i tiden var vi de eneste i hele området, men sådan er det ikke i dag, hvor skolen, børnehaven og omegnens kirker indbyder til fest, fortæller en lidt bekymret formand for forsamlingshuset Tille Pedersen, inden festen begyndte.

Heldigvis blev Tille Pedersens bekymring vendt til glæde. For lige pludselig myldrede det ind i Forsamlingshuset med udklædte børn sammen med deres forældre. Tille Pedersen fik pludseligt travlt med at modtage det lille deltagergebyr og´udlevere et nummer til hvert barn til den kommende afstemning om den bedste udklædning. Bestyrelsen hastede afsted til Dagli’ Brugsen i Tornby efter flere forsyninger. De havde indkøbt til 25, for at være på den sikre side! Men der kom godt og vel 100 gæster til fastelavnsfesten i lørdags.

Det blev en rigtig god fastelavnsfest. Forsamlingshuset var pyntet. Bestyrelsen var klar med varme røde pølser, fastelavnsboller, kaffe og sodavand. Peter Jacobi var igen i år onkel fastelavnsklovn, der førte an i sanglegene og ledte slagets gang, da der skulle slås katten af tønden, sådan som han har gjort det de sidste 42 år. Og Finn Hedegaard spillede på harmonikaen til sanglegene.

Der var hæder og præmier til Nova Sieker som den sjoveste udklædte. Til Johannes Baggesen der blev kattekonge og til Merle Sieker som kattedronning.

- Der bliver helt klart fastelavnsfest igen til næste år. Vi er bare så glade og taknemmelige for den store opbakning til vores fastelavn her i Forsamlingshuset. Tænk, der kom omkring 100 gæster med godt humør, fortæller en meget tilfreds formand Tille Pedersen ved festens afslutning.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...